Despre tabere pentru copii la TV BRASOVUL TĂU
Ce sunt taberele pentru copii? Care este rolul lor, în afară de faptul că lasă părinții să respire câteva zile. (Așa ar spune răutăcioșii, ceea ce nu e cazul nostru :))
Eu am fost în tabără o singură dată singur, pentru că mama, profesoară de sport cunoscută de toată Tulcea, m-a dus aproape în toate taberele organizate de ea. Amintirile din acea tabără sunt absolut de groază. Dacă vă spun că m-am întors cu păduchi e de ajuns.
Happy Free Kids e modalitatea mea de a oferi copiilor taberele de care eu nu am avut parte, cu traineri și coordonatori pregătiți, plăcuți, cu activități care să mă scoată din rutină, să mă ajute să mă dezvolt, să mă cunosc, să-mi depășesc limitele, să descopăr noi pasiuni, să cunosc copii, să cunosc sentimentul de a fi departe de acasă, de ai mei și multe, multe altele care acum înseamnă normalitatea unei tabere.
Cred că taberele reprezintă prima lecție practică de viață. Înveți să ai responsabilități, să faci parte dintr-o echipă și să pui umărul la un proiect comun, să nu strigi după ajutor imediat ce dai de greu, să te convingi că sub pat nu e nimeni, să constați cât de haios e copilul pe care ieri nu îl cunoșteai, să-ți pară rău că te desparți de el la sfârșitul taberei, să te miri că supraviețuiești fără mobil.
Sentimentul de proiect comun este mult prea puțin încurajat în sistemul de stat de învățământ. Cred că lipsește contextul. Ce să le spui copiilor să facă împreună atunci când e imposil să se întâlnească fizic și, mai ales, când în educația formatorilor nu există ideea de împreună.
Se simte nevoia de schimbare în modul în care se face educație și aud asta de când m-am născut.
Taberele reprezintă oportunitatea copiilor de a experimenta leadership-ul, organizarea, disciplina ca instrument de eficiență, nu de coerciție, spiritul de echipă, proactivitatea, asumarea și respectul.
Uneori simt că încerc să opresc un tren în mers, dar mă simt dator să încerc oricum.
În 6 zile nu se face educație, adică nu se schimbă reflexele de comportament create în ani, dar se poate face conștientizare. Conștientizarea că un conflict nu se rezolvă prin agresivitate, că dreptatea nu e țelul suprem, că ne simțim mult mai bine dacă renunțăm să îi condamnăm pe toți cei care ne greșesc, că respectul înseamnă o investiție în propria ta încredere în tine și atât de multe altele se pot totuși face in 6 zile.
Ne face plăcere să vă invităm să urmăriți interviul acordat în cadrul emisiunii “Brașovul tău” pentru Mix TV Brașov. Am vorbit 39 de minute despre conceptul Happy Free Kids, cum am început, de ce Brașov, precum și despre taberele pe care le organizăm și ce înseamnă ele pentru noi.
Mulțumim tuturor!
Mulțumim frumos, Irina Palade!
Lucreția și Alexandru.
Share This Post